I dag avslutar Elitloppsvinnaren sin karriär – ”Den bästa häst jag har tränat”

I dag av slutar superstjärnan Nahar sin framgångsrika karriär.
Här berättar tränaren Robert Bergh bland annat om hästens betydelse för honom och minnena kring Elitloppssegern 2013.
­–
Jag tror att jag har sett det loppet 100 gånger efteråt, säger Bergh till Trav365.

Nahars smått otroliga karriär går mot sitt slut. I dag gör stjärnan sin sista start i karriären. Det blir hans 154:e lopp. Så här långt har han vunnit 45 starter och totalt tjänat 13,2 miljoner kronor.

Hästen har tränats av Steen Juul, Petter Lundberg, Håkan Eriksson, Per Lennartsson och den senaste tiden av Robert Bergh, och det är under hans regi som de största framgångarna har kommit.

Det var Bergh som övertalade hockeystjärnorna Daniel och Henrik Sedin att köpa hästen. De gjorde det i maj 2012 och året efter vann Nahar Elitloppet.
– Elitloppet var fantastiskt och det är min största seger i karriären. Jag tror att jag har sett det loppet 100 gånger efteråt och jag har sett det loppet lika många gånger som jag har tittat på alla andra segrar jag har vunnit, säger Bergh till Trav365.
Trav365: Var har Nahar betytt för dig?
– Otroligt mycket. Jag har haft många internationella hästar men ingen som har haft så hög nivå som han har. Samtidigt har han varit mycket svårare än andra internationella hästar eftersom han galopperat en del. Men totalt sett är han den bästa häst jag har tränat, säger Robert Bergh.

Men i kväll tar alltså tävlingskarriären slut för Nahar.
– Visst känns det lite konstigt. Man påminns om det nu så här sista veckorna och man tänker mer på varje lopp och träningsjobb han gör nu. Hästen tycker att det är kul att träna varje gång och är väldigt pigg och alert. Rent fysiskt skulle han nog kunnat hålla på och tävla ett par år till för vissa dagar när han kommer till tävlingsbanan är han så lycklig. Men nu är vi framme vid att han ska bli pensionär och det känns rätt också. Livet har sin gång, säger Bergh.

 

 

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);