Lördagens omgång sköts upp med en halvtimme efter teknikstrul hos ATG.
Något som får tränaren Reijo Liljendahl att ilskna till.
– Det är dumstrut på, katastrofalt dåligt. De (ATG) förstår inte att hästar är gjorda av kött och blod, säger Liljendahl till Travronden.
Det var i lördags som starten sköts upp med 30 minuter efter teknikstrul hos speljätten ATG. Beslutet kom endast 20 minuter innan starten skulle ha ägt rum – något som får tränaren Reijo Liljendahl att ilskna till.
– Vad de ledande personerna på ATG inte förstår, är att vi har att göra med idrottsmän. Beskedet om 30 minuters senareläggning, som kom vid 16-tiden i lördags, riskerar djurskyddet. Ingen kan säga någonting annat, säger Liljendahl till Travronden.
Han menar att när besluten om senare start kommer så sent hinner inte hästarna förberedas på det sätt som de ska.
– De (ATG) förstår inte att hästar är gjorda av kött och blod. Ready For More skadades allvarligt för att vi inte kunde förbereda optimalt till följd av ATG:s bekymmer. Jag har inte hört ett ord om någon ursäkt till oss aktiva, eller för den delen hästarna. Det är bara spelarna som prioriteras. Så ska det inte få vara, säger han.
Liljendahl fortsätter:
– ATG sköts bedrövligt dåligt, man är överhuvudtaget inte lyhörda. Man fokuserar bara på omsättningsökning, men tänker inte på att sköta om den produkt de har. Att tekniska bekymmer förekommer så mycket som det gör, måste de ta ansvar för. Det är dumstrut på, katastrofalt dåligt. Vi startar våra hästar i ur och skur, skötare och tränare har accepterat 16.20, trots stora kostnadsökningar i form av energi och obekväm arbetstid, så får man detta tillbaka. Någon gång måste man sätta ner foten och det är dags, säger Liljendahl till Travronden.
För Travronden svarar Svensk Travsports sportchef Petter Johansson på kritiken.
– Det är riktlinjer beslutade av Svensk Travsport och ATG, däremot är ju både jag och en sådan som Staffan Falk exempelvis, gamla aktiva och vi har även pratat med aktiva angående värmningsrutiner och vad som fungerar för hästarna, säger Johansson och fortsätter:
– Vid sådana här speciella omständigheter är det svårt att få till allt så det är så optimalt det bara kan bli. En fotbollsspelare som spelar på en vattenskadad plan och det blir spelavbrott är det inte optimalt för heller, men tillräckligt optimalt för att man ska tävla/spela lite senare, säger Johansson till Travronden.