Redén om spödrivningarna: ”Hör inte hemma i hästsport”

En som reagerade starkt på drivningarna i Hambletonian Stakes-finalen var Daniel Redén.
För Travronden utvecklar stjärntränaren sitt resonemang.
– 
För mig är det väldigt viktigt att visa vilken sida jag står på, säger Redén.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in upp till 500 kr och få 500 kr extra att spela för. Öppna konto här!

Åke Svanstedt vann Hambletonian Stakes-finalen, men eftersnacket har mestadels handlat om de hårda drivningarna i loppet. En som reagerade på Twitter var Daniel Redén.
”Jag tar för givet att enhandsdrivningar förbjuds f r o m i dag (i hela världen), det kanske var okej på Romartiden, inte i hästsporten 2017”, skrev stjärntränaren.

I en intervju med Travronden utvecklar Redén hur han tänker kring frågan.
– För mig är det väldigt viktigt att visa vilken sida jag står på. Jag tycker inte alls att det hör hemma i någon typ av hästsport år 2017, det hör till sunt förnuft, säger han och fortsätter:
– Vi i Sverige har en otroligt bra djurhållning, men det har de i USA också vet jag. Det är drivningsreglerna som har varit hemska där borta. Många delstater har ryckt upp sig och skärpt till sig, det är väl bara i New Jersey som det är tillåtet med enhandsdrivningar, säger han.

Han vill dock inte gå så långt som att inför något förbud mot körspö – och det motiverar han så här:
– Ett körspö ska användas och det är jättebra att det finns. Det blir inte bra om man inte har det. Vi kör ju in hästarna med körspö. Men i träning har vi förbud mot körspö. Vi kör bara in hästarna med det, för korrigering och visa att ”nu gäller det”. Det ska vara till som ett redskap, men bara vid korrigering och lätta maningar. Hästarna vet ju sen vad som gäller. De tränar ju hela dagarna och det räcker med att de bara ser ett körspö. Men skulle man ta bort det helt blir det bara förvirrande och yviga drivningar med tömmarna, säger Redén.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in upp till 500 kr och få 500 kr extra att spela för. Öppna konto här!