Sänkt straff för Souloy – men hans ombud är kritisk: ”Fånigt resonemang”

Norska Appellkommittén sänker dopningsavstängde Fabrice Souloys dom.
Den franska tränaren får tio års avstängning i stället för 15 – men ändå är hans ombud inte helt nöjd.
Jag är fortfarande bekymrad gällande det faktum att man fortfarande anser att det gjorts med uppsåt, säger Staffan Uvabäck till Travronden.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in minst 500 kr och få 500 kr extra att spela för. Klicka här!

Fabrice Souloy dömdes tidigare i år till 15 års avstängning och 500 000 kronor i böter för dopningsbrott. Det var i juni förra årets som Souloys hästar hade höga halter av kobolt i kroppen på Grand Prix-dagen i Oslo.

Ärendet överklagades och Norska Appellkommittén väljer att sänka straffet till tio års fängelse, men bötesbeloppet blir detsamma. Så här kommenterar Souloys ombud Staffan Ubabeck domen:
– Det är glädjande att man valt att reducera straffet, men samtidigt är jag fortfarande bekymrad gällande det faktum att man fortfarande anser att det gjorts med uppsåt, och att det inte handlar om oaktsamhet eller grov oaktsamhet, som vi vill få det till. Fabrice Souloy har bara följt sin veterinärs råd, han har precis som exempelvis Therese Johaug förlitat sig på medicinsk expertis. Därför tycker jag det är anmärkningsvärt hur Appellkommittén inte alls valt att kommentera eller ta Fransesco Allesandrinis vittnesmål i beaktning. Hade man gjort det, hade de förmodligen gjort en helt annan bedömning, säger Uvabäck till Travronden.

En anledning till att straffet sänks är på grund av Souloys ålder. Appellkommittén menar att 15 år i princip vore ett livstidsstraff för 50-åringen.
– Det var ett fånigt resonemang! Han ska väl ha ett skäligt straff oavsett vilken ålder han är. Det var en ny modell av straffvärdering som inte hör hemma i ett sånt här sammanhang, kan jag tycka, säger Uvabäck till Trav365.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in minst 500 kr och få 500 kr extra att spela för. Klicka här!