Stjärntränaren åtalas för brott mot djurskyddslagen – ”Bara så tråkigt”

Stjärntränaren Robert Bergh är åtalad för brott mot djurskyddslagen.
Göteborgs-Posten rapporterar att en av Berghs hästar lämnat blodiga spår efter sig efter ett lopp – och enligt åklagaren har Bergh orsakat lidande för hästen.
– Det har absolut inte varit tal om någon smärta, säger Bergh.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in minst 500 kr och få 500 kr extra att spela för. Klicka här!

Stjärntränaren Robert Berghs häst Brice des Epines ska ha lämnat blodiga spår efter sig efter att ha tävlat barfota under en tävling på Åby, Berghs hemmaban, i mars tidigare i år. Banans banveterinär anmälde händelsen till Länsstyrelsen och Jordbruksverket och nu åtalas stjärntränaren för brott mot djurskyddslagen.
– Jag är inte någon expert på trav men banveterinären har gjort en anmälan eftersom hästen lämnade blodiga spår efter sig. Hästen har gått utan hovbeslag på alla fyra och det är ju inte meningen att de ska blöda efter ett lopp. Och det ligger på tränaren att förebygga att sådant händer, säger åklagaren Annika Boman till Göteborgs-Posten.

I åtalet står det att ”Robert Bergh begick gärningen med uppsåt eller av oaktsamhet”, men stjärntränaren vill dock tona ner det hela.
– Det ser ju inte bra ut när hästen blöder, men han har inte lidit. Det är som att skrapa en armbåge eller blöda näsblod, det är jäkligt tråkigt att det har hänt, men det har absolut inte varit tal om någon smärta, säger Bergh.

Bergh är Sveriges vinstrikaste tränare under 2017. Hans hästar har sprungit in över 25 miljoner kronor i år.
– Det är bara så tråkigt. Jag jobbar med detta dagligen och har gjort 20 000 starter. Hästen mår inte dåligt och är inte halt eller någonting. För mig är det ingen stor sak, även om det är tråkigt att det uppstod blodvite. Men vad som händer i en rättegång, det har jag ingen aning om, säger Bergh till GP.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in minst 500 kr och få 500 kr extra att spela för. Klicka här!