Stjärntränaren straffas hårt – stängs av i 15 år

Hårt straff för stjärntränaren Fabrice Souloy.
Nu har domen mot den dopingmisstänkte travtränaren kommit.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in minst 200 kr och få 200 kr extra att spela för. Klicka här!

Den norska Domskommittén har gett sin dom.  Den franske travtränaren Fabrice Souloy får hela 15 års avstängning och 500 000 norska kronor i böter efter att flera av hans hästar testats positivt för doping.

Det var i juni förra sommaren som hästarna Your Highness, Un Mec d’Heripre, Lionel och Timone Ek ertappades med allt för höga halter av kobolt i kroppen i samband med ett dopingtest på Bjerke travbana i Norge. Även B-proven av analyserna som gjorts i Frankrike bekräftar de positiva dopingresultaten. Un Mec d’Heripre lämnade även dopingprov, som togs i samband med Elitloppet, och även det visade otillåtna preparat. Men domen från svenska Ansvarsnämnden har ännu inte kommit.
– Om det var doping hade jag inte fått pengarna för det loppet. Un Mec d’Heripre var trea, Lionel sexa och det har inte varit några problem med prispengarna, sa Souloy till Expressen i september förra året.

Fabrice Solouy anses av många inom travsporten som en av världens bästa tränare och ska ha flera svenska hästar i sitt stall.

Enligt Travronden, som tagit del av norska Domskommitténs dom, säger domen bland annat:
”DK kan inte finna någon annan bakomliggande orsak till det som skett än en cynisk behandling av travhästar för att uppnå bästa möjliga resultat. I detta ligger också ett ekonomiskt motiv, vi talar ändå om deltagande i lopp där förstapriset i loppen uppgår till en miljon kronor eller mer”
”Om sådana här förhållanden som nämnts i domen mer eller mindre accepteras och inte möts med en allvarlig reaktion, skulle detta kunna få allvarliga konsekvenser för travsporten genom att det bryter ner den värdegrund som finns i djurvälfärd, spelsäkerhet och konkurrens på lika villkor.”

Souloy förlorar nu rätten till att inneha licens och delta i travlopp. Han får inte heller bo på, ­eller använda anläggningar ägda eller ­finansierade av DNT, det norska travsällskapet. Ansvarsnämndens dom tros komma 5 juli.

Souloy har bland annat den svenskfödda talangen Cash Gamble i sitt stall.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in minst 200 kr och få 200 kr extra att spela för. Klicka här!