Svanstedts rekordjakt: ”Ska försöka slå mitt personbästa på 48 miljoner kronor”

Åke Svanstedt har kört in drygt 43 miljoner kronor under 2017.
Nästa år siktar stjärntränaren ännu högre.
– Hästmaterialet ser ännu bättre ut inför nästa säsong. Jag siktar på att slå mitt rekord på 48 miljoner inkört, säger Åke Svanstedt till Sportbladet.

Åke Svanstedt firar jul och nyår i Sverige i år och passar på att tävla också. I dagens omgång på Bergsåker ska han köra tre hästar samt kvala med sitt tvååriga kallblod Gott Klirr.

Stjärntränaren kan se tillbaka på ett väldigt bra år. Det här var hans fjärde säsong i USA och hans bästa hittills. Han har vunnit 124 segrar och har 4 800 000 dollar, drygt 43 miljoner svenska kronor, i intjänade pengar.
– Jag är nöjd med året eftersom det har gått bättre än tidigare och framförallt så har tvååringarna gått väldigt bra. Av 30 tvååringar har 25 startat och 22 av dem vunnit lopp. Så då ser man ju fram emot nästa säsong då de är tre år och det ska bli intressant. Flera av dem har inte varit så tidiga heller utan kommit på slutet så de har mycket utveckling kvar i sig, säger han.

En av hästarna som imponerat stort i år är Hambovinnaren Perfect Spirit, men nyligen klart att han lämnar Svanstedt och tränas numera hos Daniel Redén.
– Det var synd, för jag hade gärna haft hästen kvar hos mig. Han hade haft många fina fyraåringslopp att starta i nästa år med jättehöga prispengar i. Men ägaren (Lennart Ågren) ville ha hästen i Sverige och starta i fyraåringsloppen i Skandinavien och i Tyskland istället. Det får man respektera, säger Svanstedt till Sportbladet.

Totalt körde Svanstedt alltså in drygt 43 miljoner kronor 2017, men den siffran hoppas han kunna slå nästa år.
– Jag brukar aldrig sätta upp några mål eller sikta på något speciellt. Men om jag ska göra det till nästa år så är det att försöka slå mitt personbästa på 48 miljoner kronor inkört som tränare vilket jag gjorde under ett år i Sverige. Det hade varit kul om det lyckades, säger Åke Svanstedt.

 

 

 

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);