Svenske stjärnan invald i Hall of Fame

Två Elitloppssegrar, fem gånger utsedd till årets tränare och tre gånger prisad som årets kusk.
Nu är Åke Svanstedt, 58, även invald i travets Hall of Fame.
Hans unika hästkunnande, segervilja och höga arbetskapacitet gör honom till en vinnare på alla plan”, skriver juryn i en motivering.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in minst 200 kr och få 200 kr extra att spela för. Klicka här!


I tio år har travets
Hall of Fame funnits och numera är det 47 profiler som har fått plats i det prestigefyllda sammanhanget. Den senaste i raden är kusken och tränaren Åke Svanstedt som under måndagen blev invald.

Att 58-årige Svanstedt väljs
in är ingen överraskning när man tittar igenom hans meritlista. Han har exempelvis vunnit Elitloppet två gånger. Han vann med Gidde Palema 2004 och 2009 upprepade han bedriften med Torvald Palema

De senaste åren har Svanstedt och Resolve varit ett framgångsrikt radarpar. Duon blev tvåa i Elitloppet 2016 och trea 2017. Förra året vann de VM-loppet på Yonkers i New York på rekordtid och prischecken låg på över fyra miljoner kronor.

Utöver det har Svanstedt blivit utsedd till årets tränare inte mindre än fem gånger och tre gånger har han blivit årets kusk. Och nu är han också med i travets Hall of Fame.
”Åke Svanstedt har allt sedan början av 90-talet tillhört elitskiktet bland de svenska tränarna och kuskarna och har numera visat att han även kan konkurrera med de allra främsta i Nordamerika. Hans unika hästkunnande, segervilja och höga arbetskapacitet gör honom till en vinnare på alla plan”, skriver juryn i sin motivering.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in minst 200 kr och få 200 kr extra att spela för. Klicka här!

Hittills invalda i travets Hall Of Fame:

År, Namn
2007, Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008, Stig H Johansson, Steggbest
2009, Big Noon, Karsten Buer
2010, Bulwark, Rex Rodney
2011, Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012, Uno Swed, Frances, Bulwark, Gunnar Eggen
2013, Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gösta Nordin, Gunnar Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg
2014: Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Trygve Diskerud, Atom Vinter, Stefan Melander
2015: Bork Rigel, Tamin Sandy, Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström
2016: John Buer, Einar Andersson, Algot Scott, Björn Goop.
2017: Steinlager, Åke Svanstedt

Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

Källa: Travsport.se