Travprofilen efter #visparkarbakut: ”För jävligt att det ska behövas”

1718 kvinnor med koppling till svensk ridsport, trav och galopp har skrivit under upproret #visparkarbakut.
Anledningen är att belysa utnyttjandet av flickor inom hästsporten.
– 
Jag tycker allt det här är för jävligt att det här ska behövas. Däremot är det väldigt bra att man belyser problemen, säger proffstränaren Susanne H Osterling till Travronden.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in minst 500 kr och få 500 kr extra att spela för. Klicka här!

Under onsdagen publicerade DN uppropet #visparkarbakut där 1718 kvinnor med koppling till svensk ridsport, trav och galopp skrivit under, för att belysa utnyttjandet av flickor i beroendeställning inom hästsporten.
” Vi har sökt oss till stallet och hästarna för att vi älskar sporten och livet med hästar, men här finns många som i makt av sin position trakasserar, utnyttjar, och/ förnedrar oss, våra systrar och döttrar. Detta måste få ett slut! Vi måste våga berätta vad som hänt och fortfarande händer i hästvärlden”, skriver de i ett pressmeddelande enligt Travronden.

DN har, enligt Travronden, publicerat 19 vittnesmål som rör hästsporten och här är ett av dem:
”Jag var 14, älskade hästarna och hade en strulig hemmiljö. Travstallet i granngården blev mitt ”extrahem” och jag blev skötare för stallets hingst. Att tränaren i stallet ständigt hade åsikter om hur man var klädd, att man hade för små bröst, eller var för smal, för ful eller för okunnig och att man ”borde” ställa upp på ett litet nummer för att ha existensberättigande tillhörde vardagen. Jag ställde aldrig upp. När han en kväll klämde upp mig mot boxväggen och stack in handen mellan mina ben slog jag till honom hårt i ansiktet.
Några dagar senare när jag kom till stallet efter skolan var min sköthäst borta, slaktad. Jag var inte önskvärd”. 

Travronden har pratat med några travprofiler om upproret. En av dem är proffstränaren Susanne H Osterling.
– Jag tycker allt det här är för jävligt att det här ska behövas. Däremot är det väldigt bra att man belyser problemen. Att samhället inte är bättre än så här 2017…det är inte 60-talet vi pratar om även om många verkar vara kvar i den tidsåldern, säger hon.

Montéryttaren Jenny Brunzell säger så här:
– Trakasserier och övergrepp är aldrig okej, oavsett bransch, därför är det här uppropet bra. Samtidigt vill jag också säga att det inte är en vardag som pågår överallt. Jag själv är inte drabbad av det, men visst har man fått höra berättelser från andra. Så är det.
– Det är lätt att dra alla över en kam, det tycker jag inte man ska göra. De verkliga problemen ska man ta tag i, som det är nu i media – och då menar jag inte travmedia specifikt – handlar i princip allt om #metoo, det blir lite svårt att sortera vad som är riktigt illa strukturellt och vad som är gråzoner bland åsikter och texter, säger Brunzell

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in minst 500 kr och få 500 kr extra att spela för. Klicka här!