Veterinärernas krav till förbundet: Stoppa spödrivning

Här länsveterinärernas hårda krav på Svensk Travsport: Stoppa spödrvning.
– Var någonstans annars i Sverige tillåter du att du sitter och slår ditt djur, med 10-20 rapp? säger Lars Uhlin, länsveterinär vid Länsstyrelsen i Västra Götaland, till SVT.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in minst 200 kr och få 200 kr extra att spela för. Klicka här!

Under 2016 delade Svensk Travsport ut 1073 bestraffningar (på 98.593 starter) för en allt för stor mängd, eller felaktig, spödrivning. Nu har länsveterinärerna i Västra Götalands gått samman med länsstyrelserna i Kalmar, Halland, Jönköping, Kronoberg, Skåne och Blekinge.

I en skrivelse till Svensk Travsport kräver de att spödrivning ska upphöra, enligt SVT.
– Var någonstans annars i Sverige tillåter du att du sitter och slår ditt djur, med 10-20 rapp? Det finns inte längre, det är gammalmodigt. Det ska bort, säger Lars Uhlin, som är länsveterinär vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.
– Jordbruksverket jämställer misshandel mot djur som misshandel mot människa. Då kan du ju fundera lite på om du tycker det är okej om någon står och slår på en människa med ett spö, säger Lars Uhlin till SVT,

Reglerna för hur man får använda spöet har skärpts under de senaste åren av Svensk Travsport. Johan Lindberg, generalsekreterare vid Svensk Travsport, säger att de vill stävja det så mycket som möjligt, men delar inte länsveterinärernas uppfattning att spödrivning borde stoppas.
– Vi ser spöet som ett viktigt kommunikationsverktyg och även som en säkerhetsaspekt. Vi har sett i Norge när man har tagit bort körspöet att det inte blir bättre för hästarna, säger Lindberg till SVT.

Sista ordet i den här frågan lär inte vara sagt.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in minst 200 kr och få 200 kr extra att spela för. Klicka här!