Här är svenska domen mot Souloy: ”Yrkat på hårdare straff”

Efter dopingskandalen – nu har Fabrice Souloy fått sin dom även i Sverige.
Den franske tränaren döms till
licensindragning och totalt tillträdesförbud i ett år samt en miljon kronor i böter.
– Vi hade yrkat på ett långt hårdare straff, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport till travsport.se.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in minst 200 kr och få 200 kr extra att spela för. Klicka här!

Förra sommaren fastnade fyra hästar (Your Highness,  Un Mec d’Heripre, Lionel och Timone Ek) som tränades av Fabrice Souloy i ett dopingtest på Bjerke Travbana.
Domen i Norge för den franske travtränaren blev 15 års avstängning och 500 000 norska kronor i böter

Även samband med Elitloppet förra året testades Un Mec d’Heripre positivt för kobolt och nu har även den svenska domen mot den franske tränaren kommit. Via Ansvarsnämnden meddelas att Souloy döms till licensindragning och totalt tillträdesförbud i ett år samt böter på 1 000 000 kronor.
Det är ostridigt att gränsvärdet för kobolt publicerades först den 26 maj 2016 på Svensk Travsports hemsida. Det är inte visat att koboltklorid eller koboltsalt är tillfört efter detta datum. När Un Mec d’Heripre tillfördes preparatet fanns det således inte något gränsvärde angett och det har inte i utredningen åberopats någon som helst bevisning för att kobolt var förbjudet innan dess i Sverige. Inte heller har frågan behandlats under förhandlingen. Fabrice Souloy kan mot bakgrund härav inte dömas för ett uppsåtligt brott”, skriver Ansvarsnämnden i en motivering.

Domen kan överklagas av båda parter, och mycket tyder på att i alla fall Svensk Travsport kommer att göra det.
– Vi hade yrkat på ett långt hårdare straff för något som vi anser vara ett solklart fall av avsiktlig dopning, något som är oförsvarligt gällande såväl hästvälfärd, att tävla på lika villkor som spelsäkerhet. Vi kommer nu analysera ansvarsnämndens beslut och sedan ta ställning om vi överklagar domen till överdomstolen. Jag utgår dock ifrån att så blir fallet, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport.

Den norska domen gäller även i Sverige.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in minst 200 kr och få 200 kr extra att spela för. Klicka här!