Skandaltränarens advokat om svenska domen: ”Mer rimlig”

Fabrice Souloy dömdes till ett års avstängning och böter av Ansvarsnämnden.
Något som Svensk Travsport anser vara alldeles för låg – men den dopingsavstängde tränarens advokat är mer nöjd.
– Bedömningen är betydligt mer rimlig än vad den norska domstolen kom fram till, säger Staffan Uvabäck till Expressen

 ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in minst 200 kr och få 200 kr extra att spela för. Klicka här!

Kort bakgrund: Fyra hästar (Your Highness,  Un Mec d’Heripre, Lionel och Timone Ek) som tränades av Fabrice Souloy fastnade i ett dopningstest på Bjerke Travbana förra sommaren. Den norska domen blev 15 års avstängning och 500 000 norska kronor i böter.

Samma sommar testades Un Mec d’Heripre positivt för kobolt vid Elitloppet och i går kom den svenska domen: Licensindragning och totalt tillträdesförbud i ett år samt en miljon kronor i böter.
Något Svensk Travsport anser vara ett för lågt straff.
– Vi hade yrkat på ett långt hårdare straff för något som vi anser vara ett solklart fall av avsiktlig dopning, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport till travsport.se.

Nu har även Souloys advokat uttalat sig.
– Domen är betydligt mer rimlig än den norska, Staffan Uvabeck till Expressen.
– Vi har i första hand yrkat på att Souloy skulle frikännas, men var införstådda med att han i alla fall skulle dömas för det strikta tränaransvaret och böter på en miljon kronor. Nu har man gått ytterligare ett steg och sagt att det handlar om oaktsamhet och därmed har han även fått ett års avstängning. Det är en bedömning som vi kan tänka oss att acceptera, framför allt med tanke på att den är helt annorlunda mot den norska domen som vi bara tycker är en märklig historia, säger den franske tränarens advokat.

Båda parter kan överklaga domen – något som Uvabeck tror kommer att ske.
– Jag kan ju ana att Svensk Travsport kommer att överklaga och då gör vi det också. Vi har inte hunnit finstudera domen än men Fabrice (Souloy) och jag ska ta ett snack om detta nästa vecka. Men det lutar väl åt att vi klagar oavsett vad Svensk Travsport gör, men förmodligen löser det sig automatiskt eftersom de förmodligen inte är nöjda, säger Uvabeck.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in minst 200 kr och få 200 kr extra att spela för. Klicka här!