Svanstedts svar på kritiken: ”Ta seden dit man kommer”

Åke Svanstedt vann Hambletonian – men efteråt har han fått kritik för den hårda drivningen på upploppet.
Nu svarar stjärnkusken på kritiken.
Vill man vinna lopp får man ta seden dit man kommer, säger Svanstedt till Expressen.

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in upp till 500 kr och få 500 kr extra att spela för. Öppna konto här!

Hambletonian blev en svensk succé då Åke Svanstedt vann loppet med Perfect Spirit efter att David Miller och What The Hill blivit bortdömda.

Men segern fick en liten besk eftersmak då många reagerade på Svanstedt och övriga kuskars hårda drivningar i loppet. Så här skrev till exempel Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport, i ett nyhetsbrev.
”Efter gårdagens ”uppvisning” så känns det som att vi var tillbaka på stenåldern. Det är inte bara några få kuskar heller. Och det är inte bara amerikaner utan också svenskar som använder sig av drivningar som de borde få spöstraff för”.

I en intervju i Expressen svarar nu Svanstedt på kritiken.
– Det är klart att jag drev hårt. Hade jag vetat att han skulle bli tvåa hade jag inte drivit någonting, men jag var tvåa och jag ville vinna. Sen vet jag hur reglerna är på Meadowlands och alla kuskar driver hårt. Vill man vinna lopp får man ta seden dit man kommer. Jag var tvåa och hade chans att vinna, då är det klart att man kräver det yttersta, säger Svanstedt.

Enligt Svanstedt fastnade hans spö i snöret till tussarna i hästens öron – och att det därmed ser värre ut än vad det var.
– Det syns inte på filmen att det sitter fast, men jag fick rycka bakåt flera gånger för att få loss det. Därför ser det värre ut i början än det var. Det ser ut som jag laddar allt jag kan, men det var för att rycka loss snöret, säger han.

Stjärnkusken poängterar dock att han inte är någon djurplågare.
– Jag tycker inte illa om hästen som folk tror. Att jag var hård mot honom i 10-12 sekunder – det tror jag han tål. Jag är alltid snäll mot honom i vanliga fall, men han visste också att det var tävling. Sånt vet hästar, säger han

ANNONS: Öppna konto på Legolas i dag – sätt in upp till 500 kr och få 500 kr extra att spela för. Öppna konto här!